Positief onderzoek

Positief onderzoek

Rapportage van psychiater dr. R. Hoenders: “Onderzoek alles en behoud het goede”.
In de Week van de Psychiatrie heeft de heer Hoenders een lezing gegeven genaamd Integrale Psychiatrie met als thema ‘onderzoek alles en behoud het goede’. Hierin zet hij uiteen wat de stand van zaken is betreffende C.A.G. binnen de psychiatrie en binnen de reguliere zorg. Het is opvallend dat 40 tot 70 procent van de wereldbevolking gebruik maakt van C.A.G,en 10 tot 15 procent naar een alternatieve therapeut gaat en zelfs 30 tot 40 procent hiervan zelfstandig gebruik maakt. In Nederland gaan circa één miljoen mensen naar een alternatieve therapeut.
Alternatieve “strength” (versterking) past goed bij de cliënten, geeft geen bijwerkingen, is betaalbaar en de relatie met de therapeut is goed.
Uit onderzoeksresultaten van psychiater en oprichter van het Centrum voor Integrale Psychiatrie Lentis, dr. Rogier Hoenders, is gebleken dat cliënten graag aanvullende zorg binnen de reguliere zorg willen zien. Deze cliënten willen graag meer aandacht en persoonlijke verzorging. Daarbij is het van belang dat er niet alleen “effectief” maar ook “affectief” behandeld wordt.
Cliënten zijn veel mondiger geworden en veelal op de hoogte van het aanbod van aanvullende zorg.
In het buitenland, zoals hier in het artikel beschreven is, worden zeer positieve resultaten op het gebied van C.A.G. behaald. Nederland loopt hierin nog erg achter op landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Australië, die koplopers zijn in C.A.G. en C.A.M. (Complementary and Alternative Medicine).
In Australië bestaan bijvoorbeeld de Australian Federation en de Royal College of Nursing Australia. Beide beroepsverenigingen ondersteunen de toepassing van C.A.G. In de Verenigde Staten is in een rapport uit 2002 door een vanuit het Witte Huis aangestelde commissie een aanbeveling gedaan om meer C.A.G. te gaan integreren.

National Center for Complementary Alternative Medicine (NCCAM)
Dit is een Amerikaans onderzoeksbureau, gespecialiseerd is in C.A.G. Zij schrijven:
“86% van hospices in de Verenigde Staten bieden alternatieven aan.”
Ja, u leest het goed: 86% van de hospices in de Verenigde Staten bieden alternatieven aan, zo bleek uit een enquête in de staat Washington: In een telefonisch interview, met 100 procent response, bleek dat vrijwel alle hospices alternatieve behandelwijzen aanboden binnen de kliniek. De onderzoekers constateerden dat dit er als volgt uitzag: massagetherapie (87%), muziektherapie (74%), energy healing (65%), aromatherapie (45%), guided imagery (45%), compassionate touch (42%), acupunctuur (32%), huisdiertherapie (32%), meditatie (29%), kunsttherapie (22%), reflexologie (19%) en hypnotherapie (16%).
Complementaire en alternatieve  behandelingen zijn dus realiteiten in Amerikaanse hospices. Reden voor de auteurs om op te roepen het één en ander dan ook daadwerkelijk te accepteren en integreren.

Download hier het complete rapport van Dr Hoenders: MGV_Integrale_Psychiatrie